Kulinarstvo Srbije bogato je legendama, a jedna od najzanimljivijih dolazi od Milovana “Miće” Stojanovića. Ovaj slavni kuhar služio je Marka Tita pune 25 godina, postavši nešto više od kuvara – istinska legenda, diplomata kulinarskog sveta i učitelj iz senke.
Ko je bio majstor Mića?
- Titov kuvar dugi niz godina, bez prekida i zamene.
- Dva puta svetski šampion u kuvanju, jedan od začetnika ugostiteljstva i turizma u bivšoj Jugoslaviji.
- Kreator čuvenih specijaliteta, poput Karađorđeve šnicle, koje su uživali najznačajniji domaći i strani gosti.
- Veliki poznavalac tradicionalne kuhinje, koji je svoje znanje nesebično delio – ali je poneku tajnu ipak sačuvao.
Tajna ajvara koji nikada nije prokisnuo
Svojim jedinstvenim kulinarskim osećajem, Mića je razvio recept za ajvar koji ostaje ukusan i održiv bez kiseljenja. Evo šta je činio drugačije – i vrlo korisno za sve ljubitelje zimnice.
Sastojci
- 10 kg paprika
- 3 kg plavog patlidžana
- 5 dl ulja
- 10 ljutih papričica po ukusu
Priprema korak po korak
- Pečenje i priprema povrća
Paprike i patlidžan ispeći na ploči ili u rerni. Ogladiti ih, očistiti od semenki, a zatim samleti u mašini za meso. - Pirjanje smese
U zagrejano ulje ubaciti smesu povrća i pržiti dok sva tečnost ne ispari – ključ za gust, pun ukus. - Dodavanje esencije
Nakon isparavanja tečnosti, dodati pola decilitra esencije (octa) i dobro izmešati – ova mera je upravo tajna stabilnosti. - Punjenje i konzervacija
Vrući ajvar sipati u tegle i odozgo preliti dodatnim vrelom uljem. Zatvoriti tegle čvrsto – ovo stvara zaštitni sloj i produžava trajnost. - Dodavanje belog luka
Beli luk nije dodat u toku kuvanja kako ne bi ubrzao fermentaciju. Umesto toga, dodaje se tek pred posluživanje – po želji i ukusu!
Zašto ovaj ajvar nikad ne prokisne?
- Pirjanje uklanja višak vlage, sprečavajući stvaranje prostora za kvarenje.
- Ulje na vrhu deluje kao barijera protiv kiseonika, čuvajući ajvar duže.
- Esencija (ocet) pomaže stabilizaciji i podiže kiselost na optimalan nivo, a bez jakog ukusa kiselog.
- Beli luk naknadno sprečava neželjene fermentacije tokom dužeg čuvanja.
Zaključak
Ajvar poznatog kasnija – koji je tvrdio da ga je pravio bez greške i bez kiseljenja – nije samo recept. To je spoj tradicije, kuvarske mudrosti i praktičnih rešenja.
Ako vas zanima više recepata iz domaće kuhinje, saveta za zimnicu ili priča o kulinarskim legendama, slobodno javite — rado ću pripremiti više sadržaja koji inspirše i uči.