Pogača sa margarinom i susamom

Ispovesti

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 dl mleka (po potrebi malo više)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja

Za premazivanje testa:

  • 150 g margarina (omekšalog)

Za premazivanje pogače:

  • 1 žumance
  • susam po želji

Priprema:

  1. U veću posudu prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. U to stavite kvasac, šećer i malo mlakog mleka. Ostavite da kvasac naraste (oko 10 minuta).
  2. U nadošli kvasac dodajte so, ulje i ostatak mleka, pa zamesite glatko i ne lepljivo testo. Dobro mesite dok ne postane elastično.
  3. Pokrijte testo i ostavite na toplom mestu da naraste, dok se ne udvostruči (oko sat vremena).
  4. Nakon što je testo naraslo, premesite ga na pobrašnjenoj površini i podelite na 5 jednakih loptica. Ostavite ih da odstoje 10 minuta.
  5. Svaku lopticu rastanjite na veličinu plitkog tanjira. Četiri rastanjene kore premažite omekšalim margarinom i slažite jednu na drugu. Peta kora ostaje nepremazana.
  6. Sve zajedno rastanjite u krug prečnika do 45 cm.
  7. Od testa isecite obruč širine 2-3 cm i odvojite ga. Preostali krug podelite na 16 jednakih trouglova.
  8. Svaki trougao uvijte ravno uz jednu stranu (ne kao kiflice).
  9. Redajte uvijene trouglove u podmazanu tepsiju (prečnika oko 26 cm), sa širom stranom ka ivici.
  10. Obruč isečen na 4 dela oblikujte u ružice i stavite u sredinu tepsije.
  11. Ostavite pogaču da još jednom naraste na toplom mestu.
  12. Premažite umućenim žumancetom i pospite susamom.
  13. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Kada pogača počne da rumeni, smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 45 minuta.

Savet za pripremu unapred:

Testo možete zamesiti uveče i ostaviti u frižideru (pokrijte folijom). Pre pečenja izvadite iz frižidera, ostavite da se zagreje 30 minuta, premažite žumancetom, pospite susamom i pecite kao i obično.


Dodatni savet:

Pošto testo sadrži mleko, pogača može brzo da zagori. Ako primetite da previše rumeni, pokrijte je aluminijumskom folijom (ne pritiskajte uz tepsiju) i nastavite pečenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *